LE HAUT


Residential: dower unit
Guernsey
2020 - present




Take it apart and use the same pieces to make something better. For millennia this was the default way to construct. In the last 100 years we have forgotten how to do it well. Our industry is having to re-learn in order to tackle the climate crisis.

Our project in Guernsey begins with an inventory of components already embedded in the building. Leaving the outer shell largely untouched, how can we rearrange the steel beams, concrete blocks and timber joists to transform this under-used, introspective outbuilding into a home that serves a working family and embraces its natural context?








A narrow first floor walkway (built from reconfigured floor joists) sails over the kitchen and widens at either end to form the two bedrooms in the eaves. Voids beside the walkway aid visual and acoustic connection between the ground floor living spaces and the first floor, while framing key views out into the landscape.



A low roofline calls for inventive use of vertical space. The two first floor bedrooms sit over plant and utility. The walkway that connects them hugs the centre of the plan for headroom. Beneath it, multi use pieces of furniture/staircase/storage serve the (almost) double height living spaces around them.